Vinkkejä lasten kanssa matkustamiseen

10 vinkkiä lasten kanssa matkustamiseen

Loma on vuoden rentouttavinta aikaa. Saa matkustaa jonnekin kauas pois ja jättää arjen murheet taakseen, keskittyä vain nauttimaan olostaan ja rentoutumaan ja… Hetkinen. Kuulostaako tutulta, vai onko kuvailtu tilanne silkkaa utopiaa? Perheellisen korviin se saattaa olla, varsinkin jos lähtee matkalle koko perheen voimin. Tuolloin lomasta saattaa kuoriutua kaikkea muuta kuin rentouttava elämys: itkeviä ja riehuvia ipanoita, jäätäviä tavaravuoria, unohdettuja (kaikkein tärkeimpiä) tavaroita, hermoromahduksen partaalla oleva äiti sekä löntys-isä, joka ei tunnu tekevän mitään tilanteen hallussa pitämiseksi. Tällainen loma on tietenkin jokaisen perheellisen pahin painajainen. Onneksi sen ei kuitenkaan tarvitse mennä niin – ei todellakaan. Olemme koonneet 10 tärkeintä neuvoa lasten kanssa matkustamiseen, jotta loma sujuu mahdollisimman jouhevasti ja on oikeasti rentouttava ihan jokaiselle osapuolelle.

1. Valitse lapsiystävällinen kohde

Ensimmäinen kohta saattaa monelle olla aivan ilmiselvä, mutta esimerkiksi ensimmäistä kertaa ulkomaille suuntaava ei välttämättä hoksaa, etteivät ihan kaikki kohteet ole räätälöityjä lasten kanssa matkustaville. Ennen kuin siis varaat liput unelmakohteeseesi, ota selvää paikan luonteesta. Runsaasti alkoholia tarjoileva sinkkujen suosima rakkaussaari ei välttämättä sovi koko perheen lomailuun yhtä hyvin kuin vaikkapa lapsiperheille tarkoitettu lomakohde.

2. Tee pakkauslistat hyvissä ajoin – ja täydentele niitä tarpeen mukaan

Lomalle lähdössa inhottavin puoli on tietenkin pakkaaminen. Niin paljon työtä! Kaikki pitäisi muistaa ja kaikki pitäisi saada mahtumaan, ja mitä jos sataa, ja mitä jos ei sadakaan, ja, ja… Perheellinen joutuu vieläpä kärsimään saman tuskan moninkertaisesti, kun perheen pilteillekin pitäisi saada kimpsut ja kampsut pakattua. Pakkausstressin välttämiseen on helppo keino – pakkauslistan tekeminen. Etsi vaikkapa netistä valmis pakkauslista kohteeseesi, ja täydentele sitä tarpeen mukaan. Istuta perheesi alas ja anna jokaisen tarkastaa lista. Unohtuiko jotain? Hups! Vielä ehtii täydentää.

3. Älä unohda näitä

Vaikka pakkaamisen hoitaisi kuinka huolella, silti useimmiten kohteessa huomaa unohtaneensa kaikkein tärkeimpien asioiden pakkaamisen. Unohduksen huomaa useimmiten vasta silloin, kun unohdettua asiaa kaivataan – ja äkkiä! Muista siis ainakin nämä usein unohdetut tuotteet: hammasharjat, hiusharjat, henkilökohtaiset hygieniatuotteet, lääkkeet, karvanpoistotuotteet, meikit, meikinpoistoaine, vanulaput, vanupuikot, pinsetit, toilettisetti, aurinkorasva sekä ensiapusetti, jossa on ainakin laastareita ja pienet sakset. Usko pois, tulet tarvitsemaan kaikki näitä!

4. Älä pakkaa liikaa

Vastapainoksi edellisiin todettakoon, että varsinkin suurta lomastressiä potevilla vanhemmilla on sangen pinttynyt tapa ylipakata lomalle, mistä seuraa väistämättä vain se, että kulkeminen niin lentokentillä kuin liikennevälineissä hidastuu huomattavasti – ja kaikki tämä vain siksi, että mukaan viikon matkalle trooppiselle saarelle tuli pakattua kuudet pitkät housut sateen varalle. Älä siis ylianalysoi tarpeita. Tarkasta kohteen sääolot etukäteen, ja pakkaa sen mukaan. Varaudu säätilan vaihteluihin esimerkiksi yhdelle kerrastolla lämmintä ja ohuilla muovilla sadeviitoilla, enempää ei tarvita.

5. Budjetoi rahankäyttö järkevästi

Perheen kanssa matkustaessa rahankäytön järkevyys korostuu entisestään – voidaanhan kaikki lomat kulut heti kertoa ainakin neljällä. Jo tästä syystä perheellisen kannattaakin olla tarkkana. Mieti tarkkaan, kuinka paljon sinulla ja perheelläsi on varaa kuluttaa lomalla. Tee kaikille kulutuksen säännöt selvästi, niin ettei kenellekään tule pettymyksiä ja kaikki ymmärtävät säännöt. Ota päivässä mukaan vain tietty määrä rahaa ja yritä pärjätä pelkällä käteiselle – se tekee rahankäytön seuraamisesta huomattavasti helpompaa, kun näet jäljellä olevan varallisuutesi konkreettisesti. Näin et tule vahingossa eläneeksi yli varojesi.

lasten kanssa matkustaminen

6. Valitse mahdollisimman nopeat lennot

Lasten kanssa loman sujuvuuden merkitys korostuu. Varsinkin pienemmän väen kanssa matkustaminen saattaa olla hyvinkin stressaavaa. Siksi kannattaakin lasten kanssa suosia mahdollisimman lähellä olevia kohteita, joihin ei lennä vuorokautta. Lapset kestävät yleensä parin tunnin lennot vallan hyvin. Pidä myös huoli siitä, että valitset sujuvimmat saatavilla olevat lennot. Vaikka saisitkin edullisemmin kolme kertaa pidemmät lennot, mieti haluatko oikeasti istua 14 tuntia lentokoneessa väsyneiden lasten kanssa.

7. Yövy perheelle sopivassa kohteessa

Hotelli ei välttämättä ole perheelle aina se edullisin ratkaisu – varsinkin, jos se tarjoaa suurelle perheelle yksinkertaisesti liian ahtaita huoneita. Hotellihuoneen hinta nousee jo viikonkin aikana satoihin tai jopa tuhansiin, joten joskus eri tyyppinen majoitus voisi olla paikallaan. Tarkista, löytyykö kohteestasi vaikkapa Airbnb-majoitusvaihtoehtoja? Kokonaisen villan vuokraaminen keskustan ulkopuolelta saattaa olla koko perheelle mukavampi ratkaisu kuin ahdas motellihuone.

8. Suunnittele ruokailut etukäteen

Mikään ei pilaa lomaa tehokkaammin, kuin nälkäiset lapset. Onneksi nälkäkiukulta voidaan välttyä yksinkertaisin keinoin: pidä huolta siitä, että pääsette syömään säännöllisin väliajoin. Kartoita alueen ruokailumahdollisuudet, menu ja hintataso. Pidä aina mukanasi hätävararuokaa, kuten myslipatukoita sekä raikasta vettä, jos nälkä pääsee yllättämään kesken kaiken.

9. Kartoita nähtävyydet ja riskit

Jotta kohteessa ei tarvitse harhailla kuin päätön kana. Jotta lomamatkan annista saa varmasti kaiken irti, on hyvä katsastaa alueen nähtävyydet jo etukäteen ja päättää, mitkä niistä sopivat parhaiten omalle perheelle. Kannattaa myös ottaa selvää riskeistä, sillä turistirysien yleiset ongelmat, kuten varkaus, on hyvä ottaa huomioon jo loman suunnitteluvaiheessa.

10. Rentoudu!

Hengitä! Ei se ole niin vakavaa, Yksi tikku sormessa tai raivonpuuska ei saa tuhota koko lomaa. Nappaa siis käteen lempikirjasi, asetu makaamaan kuumalle hiekalle, katso kun pilttisi leikkivät iloisesti aallokossa laskeva aurinko taustallaan ja nauti olostasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *