Ikimuistoinen autoloma Englannissa – löydä autovuokraamo ja lähde seikkailulle

Jos pohdit seuraavaa matkakohdetta, voi yksi varteenotettava vaihtoehto olla Englanti. Useimpien kokemukset Englannista rajoittuvat Lontooseen, mutta sen lisäksi maa tarjoaa valtavasti muutakin nähtävää. Englannissa julkisen liikenteen verkosto on kohtalaisen hyvä, mutta junalippujen hintoja tarkastellessa alkaa hirvittää. Loppujen lopuksi huomattavasti edullisempi ja joustavampi tapa on vuokrata alle auto ja lähteä rohkeasti seikkailemaan Englannin idyllisiin maalaismaisemiin ja historiallisiin kaupunkeihin.

Auton vuokraaminen Englannissa

Mikäli Lontoo on jo tullut nähtyä tai haluaa muuten tutustua automatkalla mieluummin muihin alueisiin, voi Lontoon hyvin jättää välistä ja suunnata suoraan lentokentältä kohti uudenlaisia seikkailuja. Englannissa matkailija voi ajaa suomalaisella ajokortilla. Auton vuokraaminen on helppoa ja maasta löytyvät kaikki suuret ja tunnetut autonvuokrausfirmat, kuten Hertz, Europecar, Sixt ja Enterprise. Sen lisäksi autoja vuokraavat monet pienemmät yritykset. Vaivattominta on vuokrata auto suoraan lentokentältä, jolloin matka voi alkaa saman tien. Vuokra-auto on usein järkevää varata etukäteen esimerkiksi halpavuokraauto.fi/ -sivustolta, jolloin tarvittavat vertailut voi tehdä helposti jo ennen matkaa kotoa käsin.

Jotkut saattavat kammoksua Englannin vasemmanpuoleista liikennettä ja erilaista liikennekulttuuria. Maassa käytetään yhä maileja kilometrien sijaan. Englannissa ajaessa tulee nopeasti huomaamaan myös sen, ettei nopeusrajoituskylttejä näy lainkaan yhtä tiuhaan tahtiin kuin Suomessa, ellei kyseisen alueen nopeusrajoitus poikkea tavanomaisesta. Kolmas silmiinpistävä asia Englannissa autoillessa on se, kuinka yleisiä liikenneympyrät ovat. Ei ole mitenkään harvinaista törmätä kolmen tai jopa neljän kaistan liikenneympyröihin, joka saattaa luonnollisesti tuntua aluksi kaoottiselta.

Kuten kaikkeen muuhunkin, myös Englannin liikennesääntöihin ja liikennekulttuuriin tottuu yllättävän nopeasti. Parin päivän ajelun jälkeen liikenne alkaa pikku hiljaa tuntua jo kotoisalta, eikä aiheuta harmaita hiuksia samaan tapaan. Etukäteen voi kuitenkin olla hyvä ajatus perehtyä tarkemmin autoilukäytäntöön Englannissa. Muun muassa https://www.autoliitto.fi/matkakohde/iso-britannia on hyödyllinen tietolähde tähän tarkoitukseen.

 

Englannin mielenkiintoisimmat kohteet autoilijoille

Englanti on täynnä upeita pikkukaupunkeja ja idyllisiä maalaiskyliä, joiden saavuttaminen muilla kulkupeleillä on hidasta ja vaivalloista ja joskus jopa mahdotonta. Autolla liikkuessa rajoituksia ei ole, vaan koko maa on avoinna tutkittavaksi.

Oxford ja Cotswolds

Mikäli loma ei ole kovin pitkä, voi autolla suunnata esimerkiksi Lontoon liepeillä sijaitsevalta Gatwickin tai Heathrow’n lentokentältä kohti länttä. Parin tunnin ajomatkan päässä vastaan tulee upea ja historiallinen Oxford, joka ansaitsee päivän tai pari tutustumiseen. Oxfordin liepeillä sijaitsee autofaneja varmasti miellyttävä Mini Plant Oxford, jossa valmistetaan legandaariseja Minejä.

Hiukan siitä eteenpäin ajaessa eteen avautuu hurmaava Cotswoldsin alue, joka on täynnä postikorteista tuttuja hurmaavia englantilaisia maalaismaisemia, pieniä pubeja ja vihreitä niittyjä loputtomiin. Cotswoldsin pikkukyliä kierrellessä aikaa voi käyttää pidempäänkin, mutta jo muutama päivä antaa hyvän käsityksen alueesta.

Liverpool

Toinen mielenkiintoinen alue autoilijoille on Liverpoolin seutu. Suomesta lentää nykyään melko edullisesti esimerkiksi Manchesteriin, josta voi vuokrata alleen auton ja ajaa kohtalaisen lähellä sijaitsevaan Liverpooliin. Kaupunki itsessään tarjoaa upeita nähtävyyksiä ja elämyksiä sekä The Beatlesin juurista että Titanicista kiinnostuneille, mutta viime vuosina siitä on kasvanut trendikäs teollisuushenkeä uhkuva kaupunki täynnä mielenkiintoisia pikkukahviloita ja -ravintoloita sekä kierrätysmyymälöitä. Liverpoolin koluttua voi suunnata vaihtoehtoisesti joko pohjoiseen kohti Skotlantia tai etelään kohti Walesia, jotka kummatkin tarjoavat henkeäsalpaavan upeita maisemia.

 

Cornwall

Moni nimeää Englannin etelärannikolla sijaitsevan Cornwallin yhdeksi Englannin upeimmista paikoista, eikä ihme, sillä se on todella kertakaikkisen kaunis. Rosoisen karut ja jylhät maisemat yhdistettynä pehmeästi aaltoileviin vihreisiin niittymaisemiin leimaavat Englannin eteläistä rannikkoa, jonne löytävät tiensä harvat matkailijat sen syrjäisen sijainnin vuoksi. Autolla liikkuessa tämäkään ei kuitenkaan ole ongelma, ja jo matkalla Cornwalliin esimerkiksi Lontoon alueen lentokentiltä vastaan tulee mielenkiintoisia pysähtymispaikkoja.

Englannista löytyy edellä mainittujen kohteiden lisäksi valtava joukko muitakin loistavia kohteita automatkailijoille. Kyseessä on verrattain turvallinen matkakohde, joka tarjoaa kuitenkin suomalaisellekin hienoja elämyksiä ja tietynlaista hurmaavaa charmia. Vuokra-auton kyydistä käsin matkailijalle avautuu taatusti erilainen Englanti kuin se, minkä Lontoo esittää turisteille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *