miten säästää rahaa matkaa varten

Näin säästät rahaa matkaa varten – 5 vinkkiä

Haaveiletko matkasta? Lumiset vuorenrinteet Alppien tunnelmallisen kahvilamökin taustalla kuuman kaakaokupposen äärellä kirpeän talvisessa pakkasessa. Liplattavat aallot luksusristeilijän kyljessä kylmänhuurteinen margaritalasikädessä rakkaan kainalossa rytmikkään musiikin soidessa taustalla ja oranssin auringon laskiessa horisonttiin. Tulinen lomaromanssi sinkkujen suosimalla saarella, kuuma hiekka ihon alla kirkkaalla taivaalla porottavan auringon paistaessa kullankeltaisen hiekkarannan yllä kookosjuomaa siemaillessa suoraan kuoresta. Eksoottisten mausteiden tuoksu nenässä itämaisella basaarilla toinen toistaan äänekkäämpien myyjien tyrkyttäessä värikkäitä kankaitaan ja mausteisen makeita herkkujaan… Mikä tahansa onkaan sinun juttusi, se on selvää, että maailmasta löytyy varmasti sinulle sopiva kohde. Matkassa on vain yksi mutta – tällaiset unelmalomat eivät välttämättä sovi ihan joka budjetille, ja kun tilin saldo näyttää nollaa, saavat haaveet haihtua ja realiteetti napsahtaa vasten kasvoja kivuliaammin kuin sitä ehkä haluaisi. Mistä sitä saisi kokoon tarpeeksi rahaa unelmien toteuttamiseen? Lue 5 vinkkiä unelmalomaa varten säästämiseen.

1. Hankkiudu eroon vanhasta tavarasta – saat kartutettua matkakassaa yllättävän nopeasti

Nykyään sinun ei kirppismyyjänä tarvitse itse sijoittaa penniäkään kirppispöytään, sillä voit kaupitella vanhoja vaatteitasi kätevästi internetin kirppispalstoilla – ja mikä parasta, parhaat tavarat katoavat sieltä alta aikayksikön. Vaikka myymisessä onkin omat kommervenkkinsä, kartuttaa se matkakassaa yllättävän tehokkaasti. Vaikkapa ylimääräiseksi jäänen television, muutaman keräilyastian ja parin merkkilaukun ja -vaatteen myyminen saattaa kasvattaa varallisuuttasi niin, että sinulla on varaa edestakaisiin lentoihin kohteeseesi. Netin parhaat kirppismyyjät tahkoavat kuukaudessa jopa nelinumeroiseksi kohoavan summan.

2. Laita joka kuukausi säästöön tietty summa – lomakassa kasvaa kuin huomaamatta

Riippuen kuukausittaisista tuloistasi, määritä jokin itsellesi sopiva ja realistisesti mahdollinen summa, jonka pistät säästöön joka kuukausi. Se voi olla jokin tietty prosentti kuukausittaisesta palkastasi. Näin lomakassasi karttuu tasaista tahtia ja kasvaa varmasti. Joka kuukausi tulet olemaan lähempänä tavoitteitasi ja unelmiesi lomaa, ja työnteostakin tulee astetta nautinnollisempaa silloin, kun tiedät, mitä kaikkea ihanaa onkaan myöhemmin luvassa!

3. Tee hanttihommia muiden töiden ohella – pienistä palkkioista kertyy pian aimo summa

Jos sinulle jää työsi ohella vapaa-aikaa, käytä se viisaasti omien resurssiesi ja osaamisalueesi puitteissa. Löytyykö lähipiiristäsi kenties pienten lasten vanhempia, jotka voisivat välillä kaivata hengähdystaukoa mukuloistaan? Entä löytyykö äidiltäsi koira, joka joskus voisi kaivata lenkitysapua? Onko useampia lemmikkieläimiä omistava tuttavasi lähdössä lähiaikoina matkoille, ja voisi kaivata silmäterilleen hoitajaa? Entä näyttävätkö mummon mökin ikkunat likaisilta tai vaarin kesämökin maalipinnat lohjenneilta? Entä harottaako naapurin pensasaita? Osaisitko ehkäpä taikoa ammattimaisia mainoksia paikallisille yrityksille tai vaikkapa luoda nettisivuja? Tarjoa rohkeasti apuasi siellä, missä sitä tarvitaan. Älä arastele, vaikka saisitkin pakit, vaan jatka apusi tarjoamista rohkeasti. Useista pienistä lähipiirissä toteutetuista hanttihommista kertyy ripeästi hyvää pääomaa intohimoiselle reissaajalle, ja niillä saat vaikkapa varattua unelmiesi lomakohteesta kaikki kriteerisi täyttävän majoituksen.

lomaa varten säästäminen

4. Aseta selvät tavoitteet – konkreettisista tavoitteista tuskin tulee lipsuiltua

Aseta selkeät tavoitteet kaikkeen lomamatkaasi liittyvään. Milloin sinun olisi tarkoitus lähteä lomallesi? Minne päin olet suuntaamassa? Millaiseen kokonaisbudjettiin tähtäät? Kuinka pitkään ennen matkaa lennot ja majoitus olisi hyvä varata? Kun yksityiskohdat ovat selkeästi tiedossa ja sinulla on selkeä aikataulu, et varmastikaan tule lipsuilleeksi itsellesi asettamistasi maaleista, vaan tulet varmemmin pysyneeksi itsellesi asetetuissa rajoissa.

5. Tarkkaile kulutustasi – tottumuksesi saattavat yllättää jopa itsesi ja jo pienet muutokset muuttaa kaiken

Tarkkaile tarkkaan sitä, mitä tulet kuluttaneeksi päivässä, viikossa ja kuukaudessa. Kokeile vaikkapa kirjoittaa kuukauden menot itsellesi ylös paperille. Tarkastele tuloksiasi kuukauden lopulla. Huomaatko jotakin outoa? Oletko todella tullut kuluttaneeksi satoja euroja kuukaudessa ulkona syömiseen ja juomiseen, vaikka kotonakin olisi ollut ruokaa? Tai oliko se heräteostoksena nettikirpparilta hankittu ylihintainen merkkilaukku sittenkään niin elintärkeä ostos, mitä ajattelit? Entä voisiko autolla ajelemista (ja kalliin polttoaineen ostelua) vähentää vaikkapa ajelemalla välillä lähimpiin kohteisiin polkupyörällä tai kulkemalla töihin kimppakyydillä? Useista elämän pienistä menoista voi usein tarpeen tullen nipistää helposti, ja jo pienet muutokset voivat aikaansaada jopa satojen eurojen kuukausittaiset säästöt. Unelmalomasi saattaa siis olla lähempänä kuin uskotkaan! Tärkeintä on tiedostaa oma rahankäyttönsä ja huomata virheet, jotta niistä voi oppia ja ne saadaan korjattua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *